Spotlights ger ditt hem ett nytt ljus

Spotlights ger ditt hem ett nytt ljus

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Tips

Takbelysning i form av spotlight är en populär armatur i de flesta hem. Det finns flera anledningar till det. Spotlights går att rikta dit du önskar. De finns i olika former och storlekar vilket gör att de är praktiska om du inte har så mycket plats. Med spotlights kan du dessutom skapa olika sorters effekt genom att belysa olika föremål eller delar av ett rum. Det finns både infällda spotlights, som främst används i kök och badrum och det finns utanpåliggande armaturer som är praktiska att sätta upp beroende på vilket behov du har i just ditt rum. Vi berättar mer om spotlights för dig!

Utanpåliggande eller infällda spotlights?

Det finns olika varianter på var du ska placera dina spotlight. Grovt kan du dela in det i två kategorier, utanpåliggande eller infällda spotlights. Utanpåliggande spotlights är detsamma som armaturer med spotlights som monteras i taket, likt en plafond. Infällda spotlights är en typ av spotlight som byggs in i taket. Spotlights infällda i taket kan även kallas downlights. De används främst i badrum och kök. En fördel med infällda spotlights är att de passar bra i små utrymmen eftersom de inte behöver ta stor plats. Infällda spotlights används i större utsträckning än andra spottar till att belysa ett helt rum. Men det är också möjligt att använda infällda spotlights för att belysa en specifik del av rummet. Infällda spotlights passar extra bra för rum med lägre takhöjd eftersom de inte skymmer sikten som större lampor kan göra.  

Hur många spotlight ska man ha?

Egentligen finns det inget svar på den frågan. Det är upp till dig men tänk in hur många andra ljuskällor du har i rummet. Ska dina spotlights ge ett allmänt, spritt ljus eller ska de riktas? Det absolut vanligaste misstaget folk gör generellt är att de har för få lampor per rum.