Mat som missfärgar tänderna och hur man motverkar det

Mat som missfärgar tänderna och hur man motverkar det

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Tips

Missfärgade tänder kan vara enormt frustrerande, framför allt om man får missfärgade tänder från saker man gillar. Det finns som bekant en lång lista med mat och dryck som potentiellt kan leda till gula och missfärgade tänder och därför väljer många att undvika att konsumera dessa produkter.

Vi vill dock slå ett slag för tandblekning som lösningen på detta problem eftersom det innebär att man kan äta och dricka precis vad man vill utan att oroa sig för färgen på tänderna. Till exempel har företaget WeSmile en rad produkter som du enkelt bleker tänderna med på egen hand, helt utan risk för att skada emalj, tandkött och munhåla. Därför har vi skapat denna guide över mat och dryck som kan färga dina tänder samt tips på hur du enklast behåller ditt kritvita leende.

Livsmedel och drycker som missfärgar tänderna

Ett stort problem med missfärgade tänder är att det i regel är “livets lite godare livsmedel” som orsakar missfärgningar. Därmed är det många som undviker att gå på restaurang, dricka den där extra kaffen på morgonen, skippar rödvinet, etc.

Förutom cigaretter och tobak som är de två största bovarna i dramat, är följande produkter kända för att missfärga tänder:

  • Bär – de allra flesta bären kan skapa fläckar och missfärgningar på tänder såväl som kläder, dukar, etc. Samtidigt är bär mycket hälsosamma och bör inte undvikas.
  • Tomat – tomat kan också missfärga tänder och då framför allt i tillagad form, dvs. tomatsås.
  • Curry – eller rättare sagt gurkmeja kan missfärga det mesta det kommer i kontakt med. Konstigt nog kan man också – enligt vissa – använda gurkmeja till att bleka sina tänder.
  • Balsamvinäger – på grund av den mörka färgen i balsamvinäger kan man få gula tänder om man äter för mycket. Samma sak gäller andra sorters vinäger såsom rödvinsvinäger och äppelcidervinäger.
  • Kaffe och te – med eller utan mjöl har både kaffe och te en stor påverkan på färgen på våra tänder. Ett tips för att undvika detta är att dricka iskaffe och iste med sugrör.
  • Vin – de flesta vet att rött vin kan göra ens tänder rödlila, men faktum är att även vitt vin har effekt på tändernas färg detta på grund av den höga syrligheten i dryckerna.
  • Läsk – de flesta sorters läsk och energidryck har färgmedel i sig för att de ska se mer aptitliga ut. Dessvärre kan detta ge gula tänder.

Enkel och effektiv tandblekning hemma

Som sagt behöver man inte undvika ovanstående livsmedel och drycker om man oroar sig för att få missfärgade tänder, istället rekommenderar vi att man bleker sina tänder med jämna mellanrum.

Förr i tiden kunde man bara bleka tänderna hos tandläkare eller på skönhetskliniker, men idag ser marknaden väldigt annorlunda ut. Företag som förutnämnda WeSmile har utvecklat effektiva och skonsamma tandblekningsprodukter som man enkelt använder på egen hand. Många av de bästa produkterna kan ge upp till 7 nyanser vitare tänder på under två veckor. Bäst av allt är att varje behandling går snabbt och det brukar räcka med cirka 10-20 minuter per dag för att se resultat.