Käka äkta italiensk pizza i Stockholm

Käka äkta italiensk pizza i Stockholm

Pizza – en av världens mest uppskattade maträtter och något som de allra flesta av oss älskar och unnar oss regelbundet. Men visste du att det finns olika sorters pizzor och att bara ett fåtal pizzerior faktiskt får kalla sig för “äkta pizzerior”?

Som du kanske känner till härstammar pizzan från Neapel i Italien och föga förvånande är det än idag en organisation från Neapel som är de som avgör huruvida en pizzeria är äkta eller inte.

Vad kvalificeras som en äkta italiensk pizza?

För att en pizzeria ska anses vara “äkta” måste de godkännas av den ideella organisationen AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). De pizzerior som blir godkända får därefter ett certifikat som bevisar att de är en VERA-pizzeria – vilket betyder äkta pizzeria på italienska.

Processen för att bli godkänd är långt ifrån enkel och man måste leva upp till extremt strikta krav. Till exempel måste man använda rätt råvaror för degen, däribland mjölet tipo 00 samt rätt sorts pizzaugn. På grund av detta använder pizzeriorna i regel uteslutande italienska råvaror.

När man väl har allt detta på plats skickar man in en ansökan till AVPN som sedan granskar detaljerna och avgör om pizzerian i fråga kvalificerar eller inte.

Det finns två VERA-pizzerior i Stockholm

Idag finns det bara fem pizzerior i hela Sverige som lyckats bli godkända som VERA-pizzerior, vilket bara är ett tecken på just hur svårt det är att lyckas med tanke på att det finns flera tusen pizzerior i landet.

Utav dessa fem pizzerior ligger två stycken i Stockholm och de andra är utspridda från Falkenberg till Skellefteå.

Pane Fresco

Pane Fresco är en av de två VERA-pizzeriorna i Stockholm. Restaurangen ligger i Åhlens City på Klarabergsvägen och förutom riktigt bra pizza serverar man sallader, antipasto, flera utsökta pastarätter och grillat. Här kan du även avnjuta italienska viner, öl och drinkar.

Pane Fresco hade tidigare även en restaurang i Hammarby Sjöstad som tyvärr har fått stänga ner.

Bistro Bananas

Bistro Bananas ligger på Skånegatan på Södermalm mittemellan Medborgarplatsen och Skanstull. Även här serverar man – förutom äkta pizza – ett stort antal italienska rätter och man har även brunch på helger. Pizzerian finns även på Wolt och Foodora för den som vill avnjuta pizzan hemma.

De tre andra VERA-pizzeriorna i Sverige

Som sagt finns det tre andra VERA-pizzerior i Sverige och de hittar du här:

  • Lilla Napoli i Falkenberg – av många ansedd som Sveriges bästa pizzeria med en meny som varierar dagligen.
  • Alhems Trädgård i Skellefteå – serverar även italienska gelato.
  • Da Riccardo i Alingsås – den pizzeria som enligt oss känns mest genuint italiensk utav alla VERA-pizzeriorna i Sverige.