Hitta rätt köksfläkt

Hitta rätt köksfläkt

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Tips

Kanske det är så att du bygger helt nytt, eller renoverar köket, eller bara vill byta ut din köksfläkt du har idag. Oavsett, så är det bra att tänka på en del olika saker när du ska välja mellan alla de köksfläktar som finns. Den uppgift som en köksfläkt har, det är att se till att matos, fett och lukt sugs ut från köket och det så snabbt det bara går. För att din fläkt i köket ska fungera optimalt, så gäller det att välja rätt modell samt se till så att den installeras korrekt. En annan sak att tänka på, det är ljudnivån på den.

Vad ska du tänka på inför valet av köksfläkt?

När du ska välja en köksfläkt, så beror valet en del på hur du bor. Det spelar bland annat roll om det är en villa eller ett flerfamiljshus samt att det spelar även roll vad det finns för ventilation. En annan aspekt är hur din övriga köksinredning ser ut. Vill du ha en fläkt som hänger fritt, en som sitter på väggen eller ska den sitta under ett skåp?

Utöver designen på fläkten så finns det även olika typer av dem. Det finns bland annat kolfilterfläkt, frånlufts- och utsugsfläkt och centralventilation. Det kan vara bra att läsa på om de olika typerna.

Sedan är det bra att fundera på kapaciteten. Du bör välja en fläkt som har tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök. En bra köksfläkt ska kunna byta ut luften i köket minst en gång per timme. 

När det sedan gäller monteringen av din köksfläkt så finns det lite regler kring detta. Enligt Boverket så ska det vara minst ett avstånd om 50 cm till en elektrisk häll. Är det en gasspis du har, så rekommenderas det att du har ett avstånd på 65 cm mellan din spis och fläkten.