Undvik denna typ av mat och dryck för vitare tänder

Undvik denna typ av mat och dryck för vitare tänder

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Tips

Vill du ha vitare tänder? Undvik vissa mat- och dryckesvanor som kan missfärga ditt leende. I den här artikeln listar vi de värsta förövarna, från bär och rött vin till kaffe och läsk, samt ger praktiska tips för att bevara tändernas naturliga glans.

Mat och dryck som missfärgar tänderna

Dina tänder kan lätt missfärgas av vissa vanor och kost. Nedan listar vi vanliga exempel på mat och dryck som påverkar tändernas emalj och färg.

Mörka bär

Även om bär som blåbär och hallon är hälsosamma, kan de starka färgämnena leda till missfärgning av tänderna. Använd sugrör eller skölj munnen med vatten efter att ha ätit dessa.

Rött vin

Rött vin är känt för att innehålla tanniner som kan fästa vid tandytan och orsaka fläckar. Att dricka vatten mellan glasen vin kan hjälpa till att minska risken för missfärgningar.

Kaffe och te

Kaffe och te, speciellt svart te, har höga nivåer av färgpigment substanser. För att förebygga missfärgning, begränsa intaget och skölj munnen efter konsumtion.

Läsk och juice

Sura drycker som läsk och vissa juicer bryter ner emaljen och kan skapa en grogrund för fläckar. Välj drycker utan tillsatta färgämnen och använd sugrör när du dricker för att skydda tänderna.

Soya- och balsamsås

Såser som soyasås och balsamsås innehåller mörka pigment som kan orsaka fläckar på tänderna. Välj ljusare alternativ när det är möjligt.

Tomatsås

Tomatsås är mycket sur och innehåller färgämnen som kan färga av sig på tänderna. Borsta tänderna efter att ha ätit mat som innehåller denna sås för att minska risken för missfärgning.

Godis och sötsaker

Godis och sötsaker som innehåller mycket socker och färgämnen kan bidra till färgbildning på tänderna och är också skadliga för tandemaljen. Undvik sådana sötsaker eller borsta tänderna efteråt för att minska effekten.

Tips för vitare tänder

Att uppnå vitare tänder handlar om att kombinera goda kostvanor med effektiv munvård. Följande råd är viktiga att beakta för att bevara tändernas naturliga glans.

Bleka tänderna

Genom att välja att bleka tänderna hos en kvalificerad tandläkare kan du effektivt förbättra ditt leende och uppnå en fräschare och ljusare nyans på dina tänder. 

För att få vitare tänder så är tandblekning en säker procedur när den övervakas av en professionell tandvårdsspecialist.

Ät fiberrika livsmedel

Fiberrika livsmedel som frukt och grönsaker stimulerar salivproduktionen, vilket hjälper till att hålla munnen ren. Äpplen, morötter och selleri fungerar som naturliga tandrengörare och kan minska plack.

Drick mycket vatten

Vatten är inte bara essentiellt för din allmänna hälsa, det hjälper också till att skölja bort syror och matpartiklar från tänderna. Efter måltider är det särskilt fördelaktigt att dricka vatten för att hålla tänderna rena och för att motverka missfärgningar.

Borsta tänderna noggrant

En grundlig tandborstning minst två gånger om dagen är avgörande för vitare tänder. Använd en fluortandkräm och borsta i minst två minuter. Glöm inte att använda tandtråd dagligen för att rengöra mellan tänderna där borsten inte når.

Undvik rökning

Rökning är en av de främsta orsakerna till missfärgade tänder. Tobaken innehåller tjära och nikotin som ger envisa fläckar. För att bibehålla tändernas glans och främja din allmänna hälsa, är det viktigt att undvika rökning och alla former av tobaksanvändning.