Stockholms bästa falafel: Topp 5 ställen för autentisk smak

Stockholms bästa falafel

Stockholm är känt för sin mångfald av kulinariska upplevelser, och falafel har blivit en favorit bland stadens invånare och besökare. Denna vegetariska rätt från Mellanöstern har funnit ett hem i huvudstaden med många restauranger som erbjuder sina egna versioner.

En livlig gatmarknad med färgglada stånd och den läckra doften av nyfriterad falafel som svävar i luften

Vi har utforskat Stockholms gator för att hitta de bästa falafelerbjudandena i staden. Från små gatukök till etablerade restauranger, det finns något för alla smaker och budgetar. Låt oss ta en titt på några av de mest populära ställena för falafel i Stockholm.

1) Falafelbaren

Vi besökte nyligen Falafelbaren på Hornsgatan och blev imponerade av deras nyfriterade falafel. Pitabrödet var färskt och fyllningen generös med klassiska tillbehör som syrad rödkål och tahinisås.

Menyn erbjuder mer än bara falafel. Vi provade deras hemlagade börek med fetaost och spenat, samt en utsökt shakshuka. Priserna är rimliga för Stockholm, med en falafeltallrik för runt 95 kr.

Lokalen är liten men mysig. Vi uppskattade den avslappnade atmosfären och den snabba servicen. Perfekt för en snabb lunch eller middag.

På helgerna kan öppettiderna variera, så kolla deras Instagram för aktuell info. De erbjuder också catering för större sällskap.

Betyg: 4.5 (1 recension)
Plats: Hornsgatan 39B, 118 49 Stockholm
Kontakt: 072-907 26 37
Hemsida: Besök hemsida

2) Maxos

Vi besökte nyligen Maxos på Scheelegatan och blev imponerade av deras palestinska kök. Deras hemgjorda falafel och hummus var verkligen utsökta och autentiska.

Restaurangen har en välkomnande atmosfär som påminner om hjärtat av Akko. Menyn erbjuder en rad traditionella rätter som transporterar gästerna rakt till Palestina.

Maxos är perfekt för både en snabb lunch och en avslappnad middag. De erbjuder även catering och takeaway för dem som vill njuta av maten hemma.

Betyg: 4,5 (691 recensioner)
Plats: Scheelegatan 13, 112 28 Stockholm
Kontakt: 076-036 77 18
Hemsida: Besök hemsida

3) Elli’s Falafel

Vi besökte nyligen Elli’s Falafel i Hötorgshallen. Deras falafel är alltid färsk och nyfriterad, precis som den ska vara. Menyn är helt vegetarisk och fokuserar på nyttiga, fräscha rätter.

Falafeln här är hemgjord och tillagas på beställning. Det ger en härlig krispig yta och mjuk insida. Vi älskar att allt är så färskt och smakfullt.

Elli’s erbjuder också catering för både små och stora event. De har en food truck som dyker upp på olika platser i Stockholm. Följ dem på Instagram för att veta var den står.

Betyg: 4.8 (188 omdömen)
Plats: Sergels Torg 29 Hötorgshallen, 111 57 Stockholm
Kontakt: 070-755 95 29
Hemsida: Besök hemsida

4) Burgerian Falafel & Grill

Vi besökte nyligen Burgerian Falafel & Grill på Östgötagatan. Deras falafel är krispig och välkryddad. Menyn erbjuder olika alternativ som falafelrulle och tallrik.

Inredningen är enkel men trevlig. Vi uppskattade den snabba servicen och de rimliga priserna. En falafelrulle kostar runt 70 kr.

Stället är populärt bland både lokalbefolkning och turister. Det kan vara fullt under lunchtid, så kom tidigt om du vill undvika köer.

Betyg: 4,3 (603 recensioner)
Plats: Östgötagatan 27, 116 25 Stockholm
Kontakt: 073-923 91 52
Hemsida: Besök hemsida

5) Falloumi

Vi besökte Falloumi på Ringvägen och blev imponerade av deras falafel. Smaken var autentisk och texturen perfekt – krispig på utsidan och mjuk inuti.

Restaurangen har en enkel men trevlig atmosfär. Servicen var snabb och personalen vänlig. Vi uppskattade särskilt deras generösa portioner.

Falloumi erbjuder både lunch och middag. De har öppet varje dag, vilket gör det enkelt att få tag på god falafel oavsett när suget slår till.

Betyg: 4.5 (1 recension)
Plats: Ringvägen 127, 116 61 Stockholm
Kontakt: 08-462 96 29
Hemsida: Besök hemsida

6) Ta’ameya Falafel

Vi testade nyligen Ta’ameya Falafel på Tegnérgatan och blev imponerade. Deras egyptiska falafel görs på favabönor, vilket ger en unik smak.

Menyn är helt växtbaserad och hälsosam. De maler och rostar egna kryddor, gör egna såser och bakar eget bröd. Allt känns färskt och hemlagat.

Vi älskade deras street food-koncept. Det passar perfekt för en snabb lunch eller middag på språng. Priserna är rimliga för kvaliteten man får.

Betyg: 4,6 (372 recensioner)
Plats: Tegnérgatan 18, 113 58 Stockholm
Kontakt: 070-965 81 23
Hemsida: Besök hemsida

7) Meat On A Stick – M.O.A.S

Vi besökte Meat On A Stick för att prova deras kebab. Det här stället fokuserar på kvalitet och gör allt från grunden. Inget halvfabrikat här!

Köttet var välkryddat och nygrillat. De använder färska grönsaker och nybakat bröd. Det kändes som en äkta gatumatupplevelse.

Ägarna är kebabentusiaster som har rest runt och provat kebab i både Istanbul och Berlin. De har använt sina erfarenheter för att skapa sin egen perfekta kebab.

Stället har en avslappnad atmosfär och personalen var vänlig. Priserna var rimliga för kvaliteten på maten.

Betyg: 4,1 (1 recension)
Plats: Roslagsgatan 6, 113 55 Stockholm
Kontakt: 08-88 48 00
Hemsida: Besök hemsida

8) Fafelle

Vi hittade en riktig pärla på Hamngatan 14. Fafelle serverar läckra falaflar som smälter i munnen. Deras recept är en perfekt blandning av kryddor och färska ingredienser.

Lokalen är liten men mysig, med snabb service och vänlig personal. Vi blev imponerade av deras stora utbud av såser och tillbehör. Priserna är rimliga för Stockholms innerstad.

Fafelle erbjuder också veganska alternativ och glutenfria alternativ. Det är ett bra ställe för en snabb lunch eller middag på språng i centrum.

Betyg: 4,3 (128 recensioner)
Plats: Hamngatan 14, 111 47 Stockholm
Webbplats: Besök webbplats

9) Babel Bazaar

Vi hittade en riktig pärla på Södermalm – Babel Bazaar. Deras falafel är en smakexplosion av färska örter och kryddor. Krispiga på utsidan och härligt mjuka inuti.

Menyn erbjuder flera varianter av falafelrätter. Vi blev förtjusta i ”Falafel & Co” för 145 kr. Den kommer med halloumi och fetaostcigarr, plus mumsiga röror som muhammara och hummus.

Stället har en avslappnad atmosfär och snabb service. Perfekt för både snabb lunch och avhämtning. De har även catering om man vill bjuda på något extra gott på jobbet eller hemma.

Betyg: 4.4 (309 recensioner)
Plats: Långholmsgatan 27, 117 33 Stockholm
Kontakt: 08-668 39 03
Hemsida: Besök hemsida

10) Amo restaurang

Vi blev imponerade av Amo restaurangs dedikation till autentisk falafel. Deras favabönor kokas i minst åtta timmar, vilket ger en unik smakupplevelse.

Menyn består av åtta rätter, alla vegetariska eller veganska. Vi älskade deras hemlagade hummus och uppskattade att de undviker halvfabrikat.

Med över 20 års erfarenhet av syrisk falafel, levererar Amo restaurang verkligen en smakrik och genuin måltid. Det är en pärla för falafelälskare i Stockholm.

Betyg: 4.7 (961 recensioner)
Plats: Rågsvedsvägen 6, 124 65 Bandhagen
Kontakt: 076-794 94 94
Hemsida: Besök hemsidan

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen