Stockholms unikaste restauranger: Fem oförglömliga matupplevelser i huvudstaden

Stockholms unikaste restauranger

Stockholm har en spännande matscen med många unika restauranger. Från prisbelönta krogar till gömda pärlor finns det något för alla smaker.

Vi har utforskat Stockholms mest originella matställen för att hjälpa dig hitta nya favoriter. Vår guide tar dig med på en kulinarisk resa genom huvudstaden, från innovativa koncept till mysiga kvarterskrogar med personlighet.

1) Supper Stockholm

Vi har precis besökt Supper Stockholm och kan intyga att det är en av stadens mest unika restauranger. Maten är en spännande blandning av sydamerikanska smaker och skandinavisk finess.

Menyn bjuder på vällagade rätter som ceviche och grillat kött. Prisnivån är medelhög, med huvudrätter runt 250-350 kr. Atmosfären är livlig och trendig, perfekt för en kväll ute med vänner.

Servicen är uppmärksam och kunnig. Personalen hjälper gärna till med vinrekommendationer som passar maten. Restaurangen har även en bar med utsökta cocktails.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Humlegårdsgatan 17, 114 46 Stockholm
Kontakt: 08-23 24 24
Hemsida: Besök hemsida

2) Stockholms Gästabud

Vi besökte nyligen Stockholms Gästabud, en charmig restaurang i hjärtat av Gamla Stan. Maten här är en riktig upplevelse med fokus på traditionella svenska rätter.

Inredningen är rustik och mysig, perfekt för en avkopplande middag. Vi kände oss som transporterade tillbaka i tiden när vi steg in genom dörren.

Menyn erbjuder klassiker som köttbullar och gravlax. Allt vi smakade var vällagat och smakade utsökt. Priserna är rimliga med tanke på kvaliteten och läget.

Betyg: 4.7 (5 omdömen)
Plats: Österlånggatan 7, 111 31 Stockholm
Kontakt: 08-21 99 21
Hemsida: Besök hemsida

3) Punk Royale

Vi besökte nyligen Punk Royale på Södermalm. Denna unika restaurang chockerar och överraskar med sin vilda atmosfär och okonventionella matlagning.

Menyn ändras ofta, men förvänta dig udda kombinationer och kreativa presentationer. Vi åt en rätt serverad direkt på bordet, utan tallrik. Det var både roligt och gott.

Servicen är lika oväntad som maten. Personalen kan vara högljudd och skämtsam, vilket passar perfekt in i den punkiga stämningen. Det är definitivt inte en vanlig fin middag.

Betyg: 4,6 (979 recensioner)
Plats: Folkungagatan 128, 116 30 Stockholm
Kontakt: 072-938 12 84
Hemsida: Besök hemsidan

4) Restaurang Hantverket

Vi besökte nyligen Restaurang Hantverket på Sturegatan. Deras koncept kretsar kring hantverk och traditionell svensk husmanskost, men med en modern twist.

Menyn bjuder på kreativa rätter som hyllar lokala råvaror. Vi provade deras signaturrätt, en nytolkning av klassisk kalops som smakade fantastiskt.

Inredningen är rustik och hemtrevlig med trädetaljer och handgjorda föremål. Det skapar en varm atmosfär som kompletterar maten fint.

Servicen var utmärkt och personalen delade gärna med sig av sin kunskap om rätternas ursprung och tillagning.

Betyg: 4,6 (1 recension)
Plats: Sturegatan 15a, 114 36 Stockholm
Kontakt: 08-121 321 60
Hemsida: Besök hemsida

5) Rolfs Kök

Vi besökte nyligen Rolfs Kök och blev imponerade av deras öppna kökskoncept. Från baren kunde vi se kockarna i full aktion, vilket gav en unik inblick i matlagningsprocessen.

Menyn fokuserar på säsongens smaker med noggrant utvalda råvaror från närliggande producenter. Rätterna serveras enkelt men smakfullt, utan onödiga utsmyckningar.

Vinlistan är omfattande med över 800 olika viner. Personalen är kunnig och hjälpsam med att föreslå passande viner till varje rätt.

Atmosfären är avslappnad men sofistikerad. Det är tydligt varför Rolfs Kök har blivit en favorit bland både lokalbefolkning och turister i Stockholm.

Betyg: 4.5 (2 recensioner)
Plats: Tegnérgatan 41, 111 61 Stockholm
Kontakt: 08-10 16 96
Webbplats: Besök webbplats

6) Smak

På Smak får vi en unik matupplevelse. Här bygger vi vår egen avsmakningsmeny med tre, fem eller sju ”smaker” istället för traditionella rätter.

Menyn är inspirerad av hela världen. Vi njuter av spännande kombinationer som chili, ingefära och krasse. Det finns också en vegetarisk meny för dem som föredrar det.

Till varje smak rekommenderas passande viner i mindre avsmakningsglas. Vi kan också välja ett helt glas eller en flaska om vi vill. Drinkar serveras också i smaker, som grapefrukt, ingefära och rosmarin.

Smak ligger centralt på Norrmalm och erbjuder både lunch och middag. Atmosfären är modern och inbjudande.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Oxtorgsgatan 14, 111 57 Stockholm
Kontakt: 08-22 09 52
Hemsida: Besök hemsida

7) Aifur

Vi besökte nyligen Aifur, en unik vikingainspirerad krog i Gamla Stan. Restaurangen är uppkallad efter ett legendariskt vikingaskepp och erbjuder en äkta upplevelse från vikingatiden.

Inredningen är imponerande med långbänkar och detaljer som tar oss tillbaka till 700-1100-talet. Maten är baserad på historisk forskning och serveras på ett autentiskt sätt.

Levande musik spelas varje kväll från 18:30, vilket skapar en härlig stämning. Personalen är kunnig och bidrar till den speciella atmosfären.

Betyg: 4,6 (6 recensioner)
Plats: Västerlånggatan 68b, 111 27 Stockholm
Kontakt: 08-20 10 55
Hemsida: Besök hemsidan

8) AG

AG är en köttälskares paradis i Stockholm. Vi besökte nyligen denna unika restaurang och blev imponerade av deras utbud av högkvalitativt kött. Deras porterhouse och entrecôte är några av Sveriges bästa.

Restaurangen har en spännande historia som tidigare silversmedsverkstad. Inredningen, skapad av Jonas Bohlin, speglar denna bakgrund med mycket kakel och läder.

Menyn är säsongsbaserad med fokus på närproducerade råvaror. Vi rekommenderar att börja med tapas i baren innan ni njuter av huvudrätten. Priserna är i premiumsegmentet, med huvudrätter från cirka 300 kr och uppåt.

Betyg: 4,5 (3 recensioner)
Plats: Kronobergsgatan 37, 112 33 Stockholm
Kontakt: 08-410 681 00
Webbplats: Besök webbplats

9) Miss Voon Stockholm

Vi besökte nyligen Miss Voon Stockholm och blev imponerade av deras unika tolkning av asiatiskt kök. Restaurangen erbjuder en meny med 15 salta och 5 söta rätter, skapad av kockarna Jonas Svensson, Jonas Westberg och Joel Hoffman.

Sashimibaren är en höjdpunkt, där man kan välja mellan rå fisk, skaldjur och kött med smakrika såser. Vi provade sashimi combo, en urvalsrätt med kockens favoriter för kvällen.

Inredningen, designad av Thomas Sandell, kombinerar asiatiska och skandinaviska element på ett elegant sätt. Baren är en populär mötesplats med asiatiskt inspirerade drinkar och DJ några kvällar i veckan.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Sturegatan 22, 114 36 Stockholm
Kontakt: 08-505 244 70
Webbplats: Besök webbplats

10) NISCH

Vi besökte nyligen NISCH, en pärla på Dalagatan i Stockholm. Restaurangen imponerar med sin intima atmosfär och innovativa meny.

Köket fokuserar på nordiska smaker med moderna inslag. Vi njöt av smakrika rätter som perfekt balanserade tradition och nytänkande.

Servicen var uppmärksam och kunnig. Personalen guidade oss genom menyn och gav utmärkta vinrekommendationer.

Priserna är i det övre spannet, men kvaliteten motiverar kostnaden. En middag för två kostar runt 1500 kr exklusive dryck.

Betyg: 4,6 (445 recensioner)
Plats: Dalagatan 42, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-94 91 13
Hemsida: Besök hemsida

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen