Bästa lunchstället utanför Stockholm: 5 dolda pärlor inom 30 minuters resa

Bästa lunchstället utanför Stockholm

Stockholm har många bra lunchställen, men det finns också fina alternativ utanför staden. Vi har letat efter de bästa restaurangerna inom en timmes radie från centrum.

Ett mysigt utomhuscafé som ligger i en frodig grön skog, med träbord och stolar, omgiven av lugn natur och en fridfull atmosfär

Dessa guldkorn erbjuder god mat och en trevlig atmosfär utan att man behöver åka in till stan. Från mysiga caféer till finare krogar finns det något för alla smaker och plånböcker.

1) Två Små Svin

Vi hittade en riktig pärla utanför Stockholm. Två Små Svin i Årsta bjuder på en unik upplevelse med smörrebröd, pilsner och akvavit. Maten är enkel men vällagad, och passar perfekt ihop med dryckerna.

Sommarens uteservering är byggd i nivåer på berget och ger en härlig atmosfär. Det är perfekt för en avslappnad lunch i solen. Vintertid är den inre miljön mysig och inbjudande.

Baren intill restaurangen specialiserar sig på akvavitbaserade drinkar. Det är ett trevligt ställe att fortsätta kvällen på efter maten. Personalen är kunnig och hjälpsam med rekommendationer.

Betyg: 4,6 (1 recension)
Plats: Årstavägen 49, 120 54 Årsta
Kontakt: 08-722 75 20
Webbplats: Besök webbplats

2) Restaurang Rökeriet

Vi besökte nyligen Restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna. Maten var utsökt, särskilt den rökta laxen som smakade fantastiskt. Utsikten över vattnet gjorde lunchen ännu bättre.

Restaurangen har en mysig atmosfär med rustik inredning. Personalen var trevlig och hjälpsam. Priserna var rimliga för kvaliteten på maten.

Rökeriet är perfekt för en lugn lunch utanför stan. Det tar bara 25 minuter med båt från Stockholm. Vi rekommenderar att boka bord i förväg, särskilt på helgerna.

Betyg: 4,1 (809 omdömen)
Plats: Fjäderholmen 12, 100 05 Stockholm
Kontakt: 08-716 50 88
Hemsida: Besök hemsidan

3) Aloë

Vi besökte nyligen Aloë och blev imponerade av deras nytänkande matlagning. Restaurangen ligger i Älvsjö, strax utanför Stockholm, och erbjuder en unik upplevelse.

Menyn är en spännande blandning av olika kulturer och traditioner. Vi smakade på rätter som kombinerade svenska ingredienser med internationella smaker på ett oväntat sätt.

Atmosfären är varm och välkomnande. Personalen är kunnig och passionerad, vilket gör middagen till mer än bara mat. Det känns som en fest där man delar glädje och gemenskap.

Betyg: 4,5 (305 recensioner)
Plats: Svartlösavägen 52, 125 33 Älvsjö
Kontakt: 073-154 41 51
Webbplats: Besök webbplats

4) Matateljen

Vi besökte nyligen Matateljen, en pärla strax utanför Stockholm. Deras lunch är en fröjd för smaklökarna. Menyn ändras dagligen och erbjuder alltid färska, säsongsbetonade rätter.

Restaurangen har en mysig atmosfär med vänlig personal. Vi blev imponerade av deras kreativa vegetariska alternativ. Priserna är rimliga, runt 110-130 kronor för en lunchmåltid.

Matateljen är populär bland lokalbefolkningen, så det kan vara klokt att komma tidigt. De har även en trevlig uteservering för soliga dagar. Parkeringsmöjligheter finns i närheten.

Betyg: 4,5 (304 recensioner)
Plats: Stora Gungans Väg 7, 122 31 Enskede
Kontakt: 08-409 198 10
Hemsida: Besök hemsida

5) Bockholmen Hav & Restaurang

Vi besökte nyligen Bockholmen Hav & Restaurang, en pärla i Stockholms innerskärgård. Restaurangen ligger på en idyllisk liten holme, bara en kort båttur från stadens centrum.

Menyn imponerade med sin mix av skandinaviska smaker och medelhavsinspiration. Vi njöt av färska, lokala råvaror tillagade med kreativitet och precision. Priserna var rimliga för kvaliteten.

Restaurangens atmosfär är unik. Den charmiga sekelskiftesvillan ger en hemtrevlig känsla, och utsikten över vattnet är fantastisk. På sommaren rekommenderar vi att äta utomhus i den lummiga trädgården.

Bockholmen erbjuder också specialevenemang som brunch på helgerna och ett populärt julbord. För grupper finns möjlighet att boka privata utrymmen som trädgårdspaviljonger eller chambre séparée.

Betyg: 4,1 (1 recension)
Plats: Bockholmsvägen 20, 170 78 Solna
Kontakt: 08-624 22 00
Hemsida: Besök hemsida

6) Långbro Värdshus

Vi upptäckte en dold pärla strax utanför Stockholm – Långbro Värdshus. Detta charmiga ställe erbjuder en härlig lunchmeny vardagar mellan 11-14.

På helgerna kan vi njuta av à la carte-lunch från klockan 12. Barmenyn är öppen från eftermiddagen till kvällen de flesta dagar, perfekt för en avslappnad drink.

I augusti öppnar glasterrassen för à la carte-middag på kvällarna. Vi älskar att sitta där och titta på solnedgången medan vi äter.

Långbro Värdshus följer årstiderna och använder de bästa säsongsråvarorna. Det ger en spännande meny som ständigt förnyas.

Betyg: 4,4 (2 recensioner)
Plats: Stora Mans Väg 4, 125 59 Älvsjö
Kontakt: 08-646 00 50
Hemsida: Besök hemsidan

7) Gamla Enskede Matbod

Vi hittade en riktig pärla strax utanför Stockholm. Gamla Enskede Matbod ligger vid vackra Triangelparken och har serverat mat med fransk touch sedan 2009.

Råvarorna står i centrum här. Vi njöt av en utsökt lunch på deras soliga uteservering. Barnen lekte glatt i parken medan vi smuttade på en drink i utebaren.

Restaurangen erbjuder både lunch och à la carte. De har även en ny matsal för större sällskap och en festvåning perfekt för bröllop eller minnesstunder.

Den nyöppnade baren är ett trevligt tillskott. Här kan man ta ett glas eller en bit mat i avslappnad miljö.

Betyg: 4,4 (891 omdömen)
Plats: Stockholmsvägen 17, 122 62 Enskede
Kontakt: 08-648 38 10
Hemsida: Besök hemsida

8) Restaurang Göteborg

Vi besökte nyligen Restaurang Göteborg och blev imponerade av deras utsökta bistromeny. Deras fokus på fisk och skaldjur är påtagligt, och vi njöt av färska, säsongsbetonade rätter.

Restaurangen erbjuder en trevlig atmosfär med en touch av sjökrogskänsla mitt i stan. Vi uppskattade särskilt deras specialveckor, som sparris- och skaldjursveckor.

Öppettiderna är generösa, med lunch serverad på fredagar, lördagar och söndagar. Tyvärr tillåts inte hundar, men det bidrar till en allergivänlig miljö.

Betyg: 4,1 (1 recension)
Plats: Midskeppsgatan 31, 120 66 Stockholm
Kontakt: 031-13 99 33
Hemsida: Besök hemsida

9) Råkoko

Vi besökte nyligen Råkoko, en pärla bland lunchställen utanför Stockholm. Restaurangen ligger i Bromma och erbjuder en lugn och trivsam miljö.

Menyn på Råkoko imponerade på oss med sin variation och kvalitet. Vi njöt av vällagade rätter med färska ingredienser. Priserna var rimliga för den höga standarden.

Servicen var utmärkt. Personalen var vänlig och uppmärksam, vilket bidrog till en trevlig lunchupplevelse.

Betyg: 4,5 (52 recensioner)
Plats: Åkeshovs gårdsväg 11, 168 38 Bromma
Kontakt: 08-445 80 77

10) Boulebar Liljeholmen

Vi besökte nyligen Boulebar Liljeholmen och blev imponerade av den unika atmosfären. Det här är inte bara ett lunchställe, utan en hel upplevelse med boulebanor och fransk inspiration.

Menyn erbjuder läckra sydfranska rätter som passar perfekt till en avslappnad lunch. Vi provade deras quiche och sallader, som smakade utsökt och kändes autentiska.

Stället har en härlig parkliknande inomhusmiljö med gröna växter och konst på väggarna. Det skapar en trevlig stämning för både lunch och en omgång boule med vännerna.

Priserna är rimliga för området, med luncher från cirka 120 kr. Servicen var vänlig och effektiv, vilket gjorde vårt besök extra trevligt.

Betyg: 4,2 (1 recension)
Plats: Liljeholmsvägen 14, 117 61 Stockholm
Kontakt: 010-162 92 00
Webbplats: Besök webbplats

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen