Stockholms bästa husmanskost

Stockholms bästa husmanskost

Stockholm är känt för sin utsökta husmanskost. Stadens restauranger erbjuder allt från traditionella svenska rätter till moderna tolkningar av klassiker.

Vi har undersökt var man kan hitta de bästa ställena för husmanskost i Stockholm. Vår guide täcker både välkända krogar och dolda pärlor som serverar vällagad svensk mat.

1) Restaurang Tradition

Vi besökte nyligen Restaurang Tradition på Österlånggatan i Stockholm. Stället erbjuder vällagad husmanskost i en hemtrevlig miljö.

Menyn fokuserar på svenska och nordiska rätter, både klassiska och moderna. Vi uppskattade deras användning av lokala råvaror.

Servicen var utmärkt och priserna rimliga för kvaliteten. Det är en perfekt plats för den som vill uppleva äkta svensk matkultur.

Betyg: 4.6 (2 recensioner)
Plats: Österlånggatan 1, 113 53 Stockholm
Kontakt: 08-20 35 25
Hemsida: Besök hemsidan

2) Tennstopet

Vi besökte nyligen Tennstopet, en äkta pärla för svensk husmanskost i Stockholm. Restaurangen har en lång historia och en traditionell atmosfär som tar oss tillbaka i tiden.

Menyn är fylld med klassiska svenska rätter. Vi provade deras hemlagade köttbullar och gravlax, båda var utsökta och smakade precis som vi minns från vår barndom.

Tennstopet serverar nu även lunch på vardagar mellan 11:30 och 14:30. Det är perfekt för den som vill njuta av traditionell svensk mat mitt på dagen.

Vi rekommenderar starkt att besöka Tennstopet för en genuin smakupplevelse av svensk husmanskost. Deras engagemang för att bevara och förvalta den svenska matskatten är imponerande.

Betyg: 4,3 (2 recensioner)
Plats: Dalagatan 50, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-32 25 18
Hemsida: Besök hemsidan

3) Restaurang Hantverket

Vi besökte nyligen Restaurang Hantverket på Sturegatan. Maten här är inspirerad av hantverk från hela världen. Den grundar sig i klassisk husmanskost från Sverige och Europa.

Menyn är lekfull och nyskapande. Vi njöt av vällagade rätter med fokus på sensoriska upplevelser. Atmosfären är varm och inbjudande.

Restaurangen hyllar hantverket i allt från maten till inredningen. Det märks i de noggrant tillagade rätterna och den genomtänkta miljön.

Betyg: 4,6 (1 recension)
Plats: Sturegatan 15a, 114 36 Stockholm
Kontakt: 08-121 321 60
Hemsida: Besök hemsida

4) Restaurant Pelikan

Vi besökte nyligen Restaurant Pelikan, en institution i Stockholm sedan 1904. Lokalerna är vackra med jugendstil och höga takvalv som skapar en unik atmosfär.

Menyn fokuserar på klassisk svensk husmanskost. Vi njöt av handgjorda köttbullar, strömming och fläsklägg med rotmos. Allt serverades med generösa portioner och smakrika såser.

Baren erbjuder goda cocktails och öl. Stämningen var livlig och gemytlig, perfekt för både lunch och middag. Konsten på väggarna och den historiska miljön förhöjde upplevelsen.

Priserna är rimliga för den höga kvaliteten och det centrala läget. Vi rekommenderar varmt Pelikan för en äkta svensk matupplevelse i en charmig miljö.

Betyg: 4,4 (4 recensioner)
Plats: Blekingegatan 40, 116 62 Stockholm
Kontakt: 08-556 090 90
Webbplats: Besök webbplats

5) Grodan Grev Ture

Vi besökte nyligen Grodan Grev Ture, en klassisk stockholmskrog med anor från 1800-talet. Restaurangen har en charmig atmosfär som känns genuin och hemtrevlig.

Menyn erbjuder traditionell husmanskost med en modern twist. Vi rekommenderar särskilt kalvlevern med champinjoner och den klassiska raggmunken med rimmat fläsk.

Frukostutbudet är imponerande med allt från havregrynsgröt till ägg Benedict. På kvällarna kan man njuta av en välkomponerad cocktail i den mysiga baren.

Grodans skaljulbord är en populär tradition under julsäsongen. För 1595 kr per person kan man frossa i havets läckerheter som hummer, ostron och räkor.

Betyg: 4,3 (1 omdöme)
Plats: Grev Turegatan 16, 114 46 Stockholm
Kontakt: 08-679 61 00
Hemsida: Besök hemsida

6) Knut Upplandsgatan

Vi besökte nyligen Knut Upplandsgatan och blev imponerade av deras husmanskost. Restaurangen erbjuder en meny med fokus på svenska smaker och tradition.

Deras älgwallenbergare med potatispuré och lingon för 275 kr är ett måste. Vi provade också den ugnsbakade renen med rotsellerimash för 345 kr, en läcker kombination.

För fiskälskare rekommenderar vi den skinnstekta fjällrödingen med kryddostpotatis för 320 kr. Vegetarianer kan njuta av krämiga makaroner med Karl Johansvamp och svart tryffel för 260 kr.

Atmosfären är mysig och personalen är kunnig om rätterna. Knut Upplandsgatan är definitivt ett bra val för äkta svensk husmanskost i Stockholm.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Upplandsgatan 17, 113 60 Stockholm
Kontakt: 08-30 40 57
Webbplats: Besök webbplats

7) Wärdshuset Ulla Winbladh AB

Vi besökte nyligen Wärdshuset Ulla Winbladh AB och blev imponerade av deras husmanskost. Restaurangen ligger vackert belägen i Rosendals Trädgård på Djurgården.

Menyn erbjuder klassiska svenska rätter som köttbullar och ärtsoppa. Vi provade deras wallenbergare som var perfekt tillagad och serverad med potatispuré och lingon.

Atmosfären är charmig med rustik inredning och vänlig personal. Priserna är något högre än genomsnittet, men kvaliteten på maten motiverar det. En huvudrätt kostar omkring 250-350 kronor.

Betyg: 4,4 (2 recensioner)
Plats: Rosendalsvägen 8, 115 21 Stockholm
Kontakt: 08-534 897 01
Webbplats: Besök webbplats

8) Tranan

Vi besökte nyligen Tranan, en klassisk restaurang på Karlbergsvägen. Stället har varit en populär mötesplats sedan 1929 och fortsätter att locka gäster med sin charmiga atmosfär.

Menyn erbjuder traditionell svensk husmanskost. Vi njöt av vällagade rätter som köttbullar och stekt strömming. Priserna är rimliga för den höga kvaliteten.

Tranans bar är perfekt för en avslappnad drink eller afterwork med vänner. De har öppet till 01 alla dagar i veckan. Vinbaren Grus grus är ett trevligt tillskott för vinälskare.

Betyg: 4.2 (1 recension)
Plats: Karlbergsvägen 14, 113 27 Stockholm
Kontakt: 08-527 281 00
Webbplats: Besök webbplats

9) Den Gyldene Freden

Vi besökte nyligen Den Gyldene Freden, en av Stockholms äldsta restauranger. Här serveras traditionell svensk husmanskost i en historisk miljö från 1700-talet.

Menyn följer årstiderna och erbjuder klassiker som nässelsoppa på våren och gåsmiddag på hösten. Vi smakade på deras silltallrik och blev imponerade av de olika smakerna.

Servicen var utmärkt och personalen kunde berätta om rätternas historia. Priserna är lite högre än genomsnittet, men kvaliteten och upplevelsen gör det värt det.

Atmosfären är unik med låga trätak och gamla möbler. Det känns som att kliva in i en annan tid när man äter här.

Betyg: 4,3 (1 omdöme)
Plats: Österlånggatan 51, 111 31 Stockholm
Kontakt: 08-24 97 60
Hemsida: Besök hemsidan

10) Stockholms Gästabud

Vi besökte nyligen Stockholms Gästabud i hjärtat av Gamla Stan. Denna charmiga restaurang serverar utsökt husmanskost i en mysig miljö.

Menyn är fylld med svenska klassiker. Vi smakade på köttbullar med gräddsås och lingon, samt en krämig laxsoppa. Allt var tillagat med omsorg och smakade hemlagat.

Personalen var vänlig och kunnig. De gav oss goda råd om rätter och drycker. Priserna är rimliga för området.

Betyg: 4.7 (5 recensioner)
Plats: Österlånggatan 7, 111 31 Stockholm
Kontakt: 08-21 99 21
Webbplats: Besök webbplats

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen