Bästa restaurangerna i Vasastan: Topp 10 matupplevelser för alla smaker

Stockholms unikaste restauranger

Vasastan är en del av Stockholm som lockar med sitt rika utbud av restauranger. Från mysiga kvarterskrogar till trendiga fusionkök finns här något för alla smaker och plånböcker.

Vi har utforskat Vasastans kulinariska scen för att hitta de bästa matupplevelserna i området. Vår guide tar dig med på en resa genom kvarterens dolda pärlor och populära favoriter. Oavsett om du söker en romantisk middag eller en snabb lunch, har Vasastan mycket att erbjuda.

1) Las Brasas

Vi besökte nyligen Las Brasas på Roslagsgatan 6 i Vasastan. Restaurangen erbjuder en inbjudande atmosfär och utsökt mat. Menyn fokuserar på sydamerikanska rätter med en modern twist.

Kötträtterna är en höjdpunkt här. Vi provade en saftig biff som var perfekt grillad och serverad med smakrika tillbehör. Priserna är rimliga för kvaliteten man får.

Servicen är uppmärksam och vänlig. Personalen ger goda rekommendationer och ser till att gästerna trivs. Tänk på att boka bord i förväg, särskilt på helger då det kan bli fullt snabbt.

Om du är ett större sällskap, ring för att boka. Restaurangen har en tidsgräns på 2,5 timmar per bokning.

Betyg: 4,6 (410 recensioner)
Plats: Roslagsgatan 6, 113 55 Stockholm
Kontakt: 08-10 01 53
Hemsida: Besök hemsidan

2) Bar Nombre

Bar Nombre är en pärla i Vasastan som vi älskar. Denna spanska restaurang har funnits sedan 2011 och serverar modern mat med spanska influenser.

Vi njöt av deras utsökta charkuterier och ett glas vin i den mysiga baren. Menyn är varierad och passar både för en snabb bit mat eller en trerätters middag.

Atmosfären är varm och välkomnande. Vi kände oss som hemma, oavsett om vi satt vid bardisken eller åt middag vid ett bord.

Betyg: 4.6 (995 recensioner)
Plats: Odengatan 36, 113 51 Stockholm
Kontakt: 08-612 14 20
Webbplats: Besök webbplats

3) Brasserie Balzac

Vi älskar den franska stämningen på Brasserie Balzac. Här kan man njuta av både lunch och middag i en avslappnad miljö. Maten är en blandning av fransk husmanskost och storstadsinspirerad matlagning.

Ostron och omeletter finns alltid på menyn. Vi rekommenderar att prova deras dagliga specialiteter. Priserna är rimliga för området, med huvudrätter från 185 kr.

Restaurangen har en trevlig bar där man kan ta en aperitif före maten. På helgerna serveras också en populär brunch från klockan 12. Balzac är perfekt för både snabba måltider och längre middagar med vänner.

Betyg: 4,1 (1 recension)
Plats: Odengatan 26, 113 51 Stockholm
Kontakt: 08-120 543 38
Hemsida: Besök hemsida

4) NISCH

Vi besökte nyligen NISCH på Dalagatan och blev imponerade av deras innovativa meny. Restaurangen serverar moderna nordiska rätter med säsongsbetonade råvaror.

Inredningen är elegant och minimalistisk, vilket skapar en avslappnad men sofistikerad atmosfär. Servicen var uppmärksam och kunnig.

Vi provade deras 5-rätters avsmakningsmeny för 895 kr. Varje rätt var vackert presenterad och smakerna var välbalanserade. Vinpaketet kompletterade maten perfekt.

Betyg: 4.6 (445 recensioner)
Plats: Dalagatan 42, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-94 91 13
Hemsida: Besök hemsida

5) Portal Restaurant & Portal Bar

Vi besökte nyligen Portal Restaurant & Portal Bar och blev imponerade av deras moderna nordiska kök. Menyn är säsongsbetonad och använder lokala råvaror.

Atmosfären är avslappnad men elegant. Inredningen är minimalistisk med trädetaljer som ger en varm känsla.

Personalen är kunnig och ger goda rekommendationer. Vinlistan är välvald med många spännande alternativ.

Betyg: 4,5 (931 omdömen)
Plats: Sankt Eriksplan 1, 113 20 Stockholm
Kontakt: 08-30 11 01
Hemsida: Besök hemsidan

6) Hemma Vasastan

Vi besökte nyligen Hemma Vasastan och blev imponerade av den hemtrevliga atmosfären. Restaurangen ligger på Dalagatan och erbjuder en mysig miljö för både lunch och middag.

Maten är svensk husmanskost med moderna inslag. Vi provade deras köttbullar med potatismos och lingon – en klassiker som inte gjorde oss besvikna.

Hemma Vasastan har också en populär after work mellan 16:00-18:00 på vardagar. Det är perfekt för att koppla av efter jobbet med kollegorna.

Betyg: 4,3 (1 recension)
Plats: Dalagatan 28, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-652 60 88
Hemsida: Besök hemsidan

7) STHLM Tapas

Vi besökte nyligen STHLM Tapas på Torsgatan och blev imponerade av deras kreativa tapasrätter. Menyn är en spännande blandning av internationella smaker, med både klassiska och nyskapande alternativ.

Restaurangens atmosfär är avslappnad och lekfull. Vi uppskattade särskilt deras ”rolig matlagning”-koncept, som gör middagsupplevelsen både underhållande och smakrik.

Cocktailbaren erbjuder unika drinkar som kompletterar maten väl. Vinlistan är också väl sammansatt med alternativ som passar till de olika tapasrätterna.

STHLM Tapas engagemang i välgörenhet är beundransvärt. Sedan 2017 har de samlat in över 1,7 miljoner kronor till olika ändamål, vilket ger måltiden en extra dimension.

Betyg: 4,4 (1 recensioner)
Plats: Torsgatan 55, 113 37 Stockholm
Kontakt: 070-478 63 18
Hemsida: Besök hemsida

8) Restaurang Farang

Vi besökte nyligen Restaurang Farang i Vasastan. Maten här är en spännande blandning av sydostasiatiska smaker. Köket använder svenska råvaror för att skapa unika rätter.

Menyn ändras ofta för att följa säsongen. Vi provade en läcker grillad fisk med citrongräs och chili. Deras dumplings med svamp var också fantastiska.

Inredningen är modern och stilren med asiatiska inslag. Servicen var uppmärksam och kunnig. Priserna ligger i det högre spannet, men kvaliteten rättfärdigar det.

Farang är perfekt för en speciell middag eller en date. Boka gärna i förväg, särskilt på helger.

Betyg: 4,5 (2 recensioner)
Plats: Tulegatan 7, 113 53 Stockholm
Kontakt: 08-673 74 00
Hemsida: Besök hemsida

9) Knut Upplandsgatan

Vi upptäckte en gömd pärla på Upplandsgatan 17. Knut erbjuder en unik blandning av svensk husmanskost och moderna tolkningar. Menyn är säsongsbaserad och fokuserar på lokala råvaror.

Deras skinnstekta fjällröding med kryddostpotatis och brynt kräftsmör är en favorit. För köttälskare rekommenderar vi ugnsbakat reninnanlår med rotsellerimash och rödvinssås.

Vegetarianer blir inte besvikna. Krämiga makaroner med Karl Johansvamp och svart tryffel är en smakexplosion. Priserna är rimliga för kvaliteten, med huvudrätter mellan 245-345 kr.

Atmosfären är mysig och personalen kunnig. Vi uppskattade särskilt deras tunnbrödspizza med varmrökt älg och granskottspesto – en spännande twist på svenska smaker.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Upplandsgatan 17, 113 60 Stockholm
Kontakt: 08-30 40 57
Hemsida: Besök hemsida

10) Tennstopet

Tennstopet är en klassisk pärla i Vasastan. Vi älskar den tidlösa atmosfären och den vällagade husmanskosten. Här känns det som att kliva in i en annan tid.

Menyn är fylld med svenska favoriter. Vi rekommenderar deras köttbullar och ärtsoppa. Priserna är rimliga för kvaliteten, med huvudrätter från 180-250 kr.

Sedan 2012 serverar de även lunch på vardagar. Det är perfekt för den som vill njuta av traditionell svensk mat mitt på dagen. Lunchmenyn erbjuder ofta säsongsbetonade rätter.

Tennstopet har en intressant historia som sträcker sig över 100 år tillbaka. Boka gärna i förväg, särskilt på helgkvällar då det kan bli fullt snabbt.

Betyg: 4,3 (2 recensioner)
Plats: Dalagatan 50, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-32 25 18
Webbplats: Besök webbplats

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen