När är Semmeldagen 2025? Allt om fettisdagen

Semmeldagen

Semmeldagen, även kallad fettisdagen, är en älskad tradition då miljontals svenskar njuter av den klassiska semlan. Men varför äter vi semlor just denna dag? I den här artikeln får du veta allt om Semmeldagen ursprung, fasta-traditioner och hur vi firar idag.

När firas Semmeldagen?

Semmeldagen, även känd som fettisdagen, infaller den 4 mars 2025. Detta datum ändras varje år eftersom det är kopplat till påsken.

Dagen firas alltid på en tisdag, närmare bestämt den sjunde tisdagen före påsk. Det är därför datumet varierar från år till år.

Vissa firar hela semmelveckan, som avslutas med fettisdagen. Under denna vecka kan man njuta av olika semmelversioner och varianter.

För dem som vill planera framåt: fettisdagen 2026 infaller den 17 februari.

Varför äter vi semlor på Semmeldagen?

Ursprungligen markerade fettisdagen början på fastan. Folk åt rikligt innan den 40 dagar långa fasteperioden startade.

Semlor var ett sätt att använda upp fett och socker innan fastan. De innehöll näringsrika ingredienser som skulle ge energi under den kommande perioden.

I Sverige har traditionen att äta semlor på fettisdagen funnits sedan 1500-talet. Först kallades bakverket ”hetvägg” och bestod av en bulle i varm mjölk.

Med tiden utvecklades semlan till den gräddfyllda version vi känner idag.

Hur många semlor äter svenskarna?

Svenskar älskar semlor, särskilt på fettisdagen. Siffror visar att omkring 6 miljoner semlor äts bara under denna dag.

På en vanlig fettisdag konsumerar svenskarna:

  • 132 ton mandelmassa
  • 211 ton grädde
  • 2,6 ton kardemumma

Förra året åt nästan 60% av svenskarna en eller flera semlor på fettisdagen. Det motsvarar ungefär 8-9 miljoner semlor totalt.

Vanliga frågor och svar

När äter man semlor 2025?

Semlor äts traditionellt på fettisdagen, som 2025 infaller den 4 mars. Det är dock vanligt att börja äta semlor redan i januari och fram till påsk.

Är fettisdagen alltid den 1 mars?

Nej, fettisdagen är inte alltid den 1 mars. Den infaller sju tisdagar före påsk, vilket gör att datumet varierar mellan februari och mars varje år.

Varför firar vi semmeldagen fettisdagen?

Semmeldagen, eller fettisdagen, firas som en gammal kristen tradition inför fastan. Dagen markerade en tid för att äta fet mat, där semlor blev en del av traditionen i Sverige.

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, januari 26, 2025
Johanna Nielsen är en matsmakare med över 15 års erfarenhet inom Sveriges kulinariska scen. Med en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan analyserar hon livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger. Johanna fokuserar på smak, doft, textur och utseende, deltar i blindtester och optimerar recept för att säkerställa kvalitet och balans.
Rulla till toppen