Gåsmiddag: Traditionella rätter och historien bakom firandet

gåsmiddag

En gåsamiddag är en festlig och traditionsrik måltid som firas den 10 november, särskilt i Skåne. Med rätter som svartsoppa, helstekt gås och äppelkaka hyllar denna hösttradition både historiska legender och svensk matkultur. Läs om dess ursprung och unika smaker!

Vad är en gåsamiddag?

En gåsamiddag är en traditionell måltid som firas i Skåne på Mårtensafton den 10 november. Denna festliga middag har sitt ursprung i medeltiden och är starkt kopplad till skånska mattraditioner.

Middagen består av tre huvudsakliga rätter. Som förrätt serveras svartsoppa, en mustig soppa gjord på gåsblod. Denna mörka soppa har en unik smak och är en viktig del av traditionen.

Huvudrätten är helstekt gås. Gåsen tillagas noggrant för att få en krispig yta och saftigt kött. Den serveras ofta med tillbehör som rödkål, potatis och äppelmos.

Till efterrätt njuter man vanligtvis av skånsk äppelkaka. I vissa fall kan spettekaka, en annan skånsk specialitet, serveras istället.

Gåsamiddagen är mer än bara en måltid. Den är en kulturell upplevelse som samlar familj och vänner för att fira hösten och skånska mattraditioner.

Varför äter vi gås på Mårtensafton?

Ett festligt bord dukat med en rostad gås, omgiven av ljus och höstlöv, när människor samlas för en traditionell Mårtensafton middag.

Mårtensafton firas den 10 november, ofta med en gåsmiddag. Traditionen har rötter i både religion och jordbruk.

Legenden berättar om helgonet Martin av Tours. Han gömde sig undan att bli utnämnd till biskop, men gäss avslöjade hans gömställe med sitt kacklande. Som ”straff” började man äta gås på hans festdag.

Den praktiska orsaken är att gässen var slaktfärdiga i november. Bönder hade fött upp dem under sommaren och de var nu feta och redo att tillagas.

I Sverige är traditionen starkast i Skåne. En typisk gåsamiddag består av:

  • Svartsoppa
  • Stekt gås
  • Äppelkaka

Gåsen har varit kopplad till Mårtensafton sedan medeltiden. På gamla kalendrar symboliseras dagen med en gås.

I Danmark äter man anka istället för gås. Var fjärde danskt hushåll äter anka den 10 november.

Firandet liknar andra europeiska skördefester och den amerikanska Thanksgiving. Det är en höstlig fest för att fira årets skörd.

Hur har gåsamiddagen utvecklats genom historien?

Gåsamiddagen har en lång historia i Sverige. Den första kända gåsamiddagen ägde rum 1557 på en herrgård på Södertörn. Då var det främst de rika som åt gås.

Under 1800-talet började gåsamiddagen bli mer populär. Fler restauranger började servera gås och folk lagade den hemma också. Måltiden spreds från överklassen till fler samhällsgrupper.

Denna meny blev snabbt en tradition. Den serveras fortfarande på många ställen idag.

Med tiden har gåsamiddagen blivit en viktig del av svensk matkultur. Den firas särskilt i Skåne, men även i andra delar av landet. Nuförtiden äter många gås på Mårtensafton den 10 november.

Gåsens popularitet har varierat genom åren. Ibland har den ersatts av andra rätter. Men den klassiska gåsmiddagen lever kvar och är fortfarande uppskattad av många.

Vanliga frågor och svar

Vad ingår i en gåsamiddag?

En traditionell gåsamiddag innehåller svartsoppa som förrätt, helstekt gås med tillbehör som rödkål och potatis som huvudrätt, samt skånsk äppelkaka till efterrätt.

När är det gåsamiddag?

Gåsamiddag äts traditionellt på Mårtensafton den 10 november, särskilt i Skåne där traditionen är starkast.

Varför äter skåningar gås?

Skåningar äter gås på Mårtensafton för att hedra helgonet Martin av Tours. Traditionen har rötter i både religion och jordbruk, där november var en tid då gäss var slaktfärdiga.

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, januari 17, 2025
Johanna Nielsen är en matsmakare med över 15 års erfarenhet inom Sveriges kulinariska scen. Med en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan analyserar hon livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger. Johanna fokuserar på smak, doft, textur och utseende, deltar i blindtester och optimerar recept för att säkerställa kvalitet och balans.
Rulla till toppen