Intressant fakta om svensk husmanskost

husmanskost

Svensk husmanskost – den där pålitliga, rustika maten som generationer har ätit sig mätta på. Men bakom potatisberget och de brunbrända såserna gömmer sig en värld av märkliga historier, oväntade traditioner och rätter som får både nostalgin och skrattmusklerna att vakna till liv. Här är några annorlunda fakta om vår älskade husmanskost!

Köttbullarna är inte svenska – men det bryr vi oss inte om

Vi svenskar älskar våra köttbullar och försvarar dem med en nästan kunglig stolthet. Men sanningen är att de inte ens är svenska från början. Enligt historien kom köttbullarna till Sverige från Turkiet via kung Karl XII på 1700-talet. Men låt oss vara ärliga – vi har gjort dem bättre! Ingen annanstans serveras de med perfekt fluffigt potatismos, brunsås och lingon på samma sätt som i Sverige.

Ärtsoppan som fick kungar att stupa

Att äta ärtsoppa med pannkakor på torsdagar är en tradition som har sina rötter i medeltiden. Men visste du att ärtsoppan en gång i tiden hade en mörkare historia? Kung Erik XIV sägs ha blivit förgiftad av sin egen ärtsoppa år 1577, när hans bror Johan III såg sin chans att ta makten. Snacka om en riktig dödssoppa! Trots detta fortsätter svenskar att frossa i denna gula klassiker varje torsdag – men numera utan arsenik.

Surströmming – rätten som är förbjuden på flygplan

Surströmming är en av Sveriges mest omtalade (och fruktade) delikatesser. Denna fermenterade fisk är så stinkande att den faktiskt är förbjuden att fraktas på många flygbolag. Trycket i burkarna kan nämligen få dem att explodera – och ingen vill sitta instängd i en kabin med den doften! Trots sin kontroversiella odör firas surströmmingspremiären varje år i augusti, då entusiaster njuter av den på tunnbröd med lök, potatis och crème fraiche.

Pölsa – rätten som delade folket

Pölsa är en av de mest omdebatterade rätterna i svensk husmanskost. Är den en delikatess eller bara ett sätt att bli av med överblivet kött? Med sin blandning av inälvor, korngryn och kryddor har den en gedigen historia som mättande vardagsmat. Men den har också skapat många skeptiska ansikten vid matbordet. Älskar eller hatar man pölsa? Det finns ingen medelväg.

Kalops – långkoket som fick ett namn från grekiskan

Den mustiga köttgrytan kalops är en riktig svensk klassiker. Men visste du att namnet kommer från det grekiska ordet ”kalóps” som betyder ”vacker syn”? Kanske en smula ironiskt, eftersom kalops snarare ser ut som något som har kokat i flera timmar – vilket det ju faktiskt har. Oavsett utseendet är det en rätt som värmer både mage och själ, särskilt en ruggig höstdag.

Jansson frestelse – men vem var egentligen Jansson?

Den krämiga potatisgratängen med ansjovis heter Jansson frestelse, men ingen vet riktigt vem Jansson var. En teori är att det syftar på en svensk operasångare, Per Janzon, som älskade god mat. En annan teori är att det kommer från en stumfilm från 1928, där en matglad man vid namn Jansson inte kunde motstå en viss gratäng. Oavsett vem Jansson var, så är det tydligt att han hade god smak.

Husmanskost är framtiden

Trots att svensk husmanskost har gamla anor, är den långt ifrån passé. I dag ser vi moderniserade versioner av klassikerna, där hållbarhet och nya smaker spelar en större roll. Köttbullar görs på växtbaserade alternativ, surströmming får nya innovativa serveringssätt och raggmunkar blir trendiga på fine dining-restauranger.

Så nästa gång du äter en tallrik husmanskost, kom ihåg att du njuter av ett stycke svensk historia – och kanske en och annan märklig anekdot. Smaklig måltid!

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, mars 17, 2025
Johanna Nielsen är en matsmakare med över 15 års erfarenhet inom Sveriges kulinariska scen. Med en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan analyserar hon livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger. Johanna fokuserar på smak, doft, textur och utseende, deltar i blindtester och optimerar recept för att säkerställa kvalitet och balans.
Rulla till toppen