Våffeldagen: Varför äter vi våfflor på vårfrudagen?

våffeldagen

Visste du att Våffeldagen, den 25 mars, egentligen har sitt ursprung i ”Vårfrudagen”? Med tiden blev det en dag då Sverige gräddar över 6 miljoner våfflor! I den här artikeln får du veta allt om traditionen, dess historia och hur du kan fira med både söta och salta våfflor.

Vad är Våffeldagen?

Våffeldagen är en populär svensk tradition som firas den 25 mars varje år. Det är en dag då hela landet njuter av frasiga, gräddiga våfflor.

Våffeldagen härstammar från den kyrkliga högtiden ”Vårfrudagen”, även känd som Marie bebådelsedag. Denna dag markerade traditionellt starten på vårbruket och firar händelsen då ärkeängeln Gabriel berättade för Maria att hon skulle föda Guds son om nio månader.

Idag förknippar vi dagen främst med våfflor, vilket kommer från en språklig omvandling av ”vårfrudag” till

Firandet har blivit en älskad matfest i Sverige. Uppskattningsvis gräddas över 6 miljoner våfflor runt om i landet denna dag. Det är en imponerande siffra med tanke på Sveriges befolkning på cirka 10 miljoner.

Våffeldagen markerar också övergången från vinter till vår i den svenska almanackan. Det gör den till en välkommen anledning att fira vårens ankomst med söta och salta våfflor.

Många svenskar bakar sina egna våfflor hemma, medan andra besöker caféer och restauranger för att njuta av specialgjorda våffelrätter.

Vanliga frågor och svar

Varför äter vi våfflor på Maria Bebådelsedag?

Vi äter våfflor på Maria Bebådelsedag eftersom ”Vårfrudagen”, som firar Jungfru Marias bebådelse, med tiden språkligt förvandlades till ”Våffeldagen”. Traditionen har sedan utvecklats till att förknippas med våfflor.

Vilket land kom på våfflor?

Våfflor härstammar från medeltidens Belgien och Frankrike, där de första varianterna tillverkades med enkla järn över öppen eld.

Vad firas den 25 mars?

Den 25 mars firas Vårfrudagen, också känd som Våffeldagen. Den markerar Jungfru Marias bebådelse och har med tiden blivit en dag då man äter våfflor i Sverige.

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, januari 26, 2025
Johanna Nielsen är en matsmakare med över 15 års erfarenhet inom Sveriges kulinariska scen. Med en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan analyserar hon livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger. Johanna fokuserar på smak, doft, textur och utseende, deltar i blindtester och optimerar recept för att säkerställa kvalitet och balans.
Rulla till toppen