Vad ska man ha på julbordet: Lista på klassiska rätter

julbord

Älskar du det traditionella julbordet, men vill veta vad som hör hemma på bordet idag? Julskinka, sill och Janssons frestelse är givna klassiker, men moderna inslag som fräscha sallader och vegetariska alternativ blir allt vanligare. Här går vi igenom vad som gör julbordet komplett och hur det har förändrats genom tiderna.

Lista på vad man kan ha på julbordet

Ett traditionellt julbord har många olika rätter. Här är en lista på vanliga saker att servera:

Fisk och skaldjur:
• Inlagd sill (olika sorter)
• Gravad lax
• Rökt lax
• Strömming

Kött och chark:
• Julskinka
• Köttbullar
• Prinskorv
• Revbensspjäll

Varma rätter:
• Janssons frestelse
• Lutfisk
• Brunkål
• Rödkål

Tillbehör:
• Potatis
• Knäckebröd
• Vörtbröd
• Smör och ost

Grönsaker och sallader:
• Rödbetssallad
• Grönkålssallad
• Gurka och tomat

Efterrätter:
• Risgrynsgröt
• Pepparkakor
• Kola och knäck
• Frukt och nötter

Drycker:
• Julmust
• Glögg
• Öl och snaps

Välj dina favoriter från listan. Servera inte allt – det kan bli för mycket mat.

Hur har julbordet förändrats över tid?

Ett festligt bord med traditionell svensk julmat, inklusive inlagd sill, köttbullar, skinka, korv och olika typer av bröd och ost

Det svenska julbordet har genomgått stora förändringar genom åren. Förr var det vanligt med feta och tunga rätter, men nu ser vi en trend mot lättare alternativ.

Grönsaker och sallader har fått en mer framträdande plats på julbordet. Många väljer nu att servera fräscha sallader och rostade rotfrukter som komplement till de traditionella rätterna.

Vissa gamla klassiker har försvunnit från de flesta julbord. Grisfötter och aladåb är exempel på rätter som var vanliga förr, men som nu är sällsynta.

Nya rätter har tillkommit med tiden. Vegetariska och veganska alternativ är nu vanliga på många julbord. Även internationella influenser syns, som sushi eller tacos.

Trots förändringarna finns många klassiker kvar. Skinka, sill och köttbullar är fortfarande stapelvaror på de flesta julbord. Men även dessa rätter har ofta fått moderna tolkningar med nya smaker och tillagningsmetoder.

Vanliga frågor och svar

Vad ska det finnas på julbordet?

Ett julbord brukar innehålla klassiker som julskinka, sill, lax, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Ägg, rödbetssallad och bröd som vörtbröd är också vanliga inslag, tillsammans med julmust och glögg.

Vad kan man förbereda på julbordet?

Du kan förbereda rätter som sill, gravad lax, köttbullar och pajer i förväg. Även Janssons frestelse kan göras dagen innan och värmas upp. Sötsaker som knäck och pepparkakor går också bra att förbereda tidigt.

Vad kan man ha på sig på julbordet?

På julbordet är klädkoden ofta avslappnad men festlig. En jultröja eller en röd klänning passar bra för en mysig stämning. För mer formella tillställningar är skjorta, kavaj eller en enkel klänning ett bra val.

Vad är mest populärt på julbordet?

Julskinka är det mest populära inslaget på julbordet, följt av sill och köttbullar. Janssons frestelse och prinskorv är också favoriter för många, tillsammans med sötsaker som knäck och risgrynsgröt.

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, januari 25, 2025
Johanna Nielsen är en matsmakare med över 15 års erfarenhet inom Sveriges kulinariska scen. Med en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan analyserar hon livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger. Johanna fokuserar på smak, doft, textur och utseende, deltar i blindtester och optimerar recept för att säkerställa kvalitet och balans.
Rulla till toppen