Stockholms bästa café: Topp 5 för fika och atmosfär

Bästa cafeet i Stockholm

Stockholm är en stad känd för sin starka fikakultur. Här finns många caféer där både stockholmare och turister kan njuta av gott kaffe och bakverk. Utbudet är stort och varierat, från klassiska konditorier till moderna kaffebarer.

Vi har samlat några av Stockholms bästa caféer för att hjälpa dig hitta din perfekta fikaplats. Vare sig du föredrar en lugn stund med en bok eller vill träffa vänner över en kopp kaffe, finns det något för alla smaker och behov.

1) Café Pascal

Vi besökte nyligen Café Pascal och blev imponerade av deras fokus på kvalitet. De rostar sitt eget kaffe och bakar allt färskt på plats varje dag.

Atmosfären är avslappnad och mysig med en modern skandinavisk inredning. Vi njöt av en utsökt cappuccino och nybakad kanelbulle till frukost.

Personalen var vänlig och kunnig om deras kaffesorter. De erbjuder också goda lunchalternativ som soppor och mackor.

Café Pascal har flera filialer i Stockholm, men vi gillar särskilt den på Norrtullsgatan för dess lugna läge.

Betyg: 4,5 (2 recensioner)
Plats: Norrtullsgatan 4, 113 29 Stockholm
Kontakt: 08-31 61 10
Webbplats: Besök webbplats

2) Vete-Katten Kungsgatan

Vete-Katten är en riktig institution i Stockholm. Vi älskar deras klassiska bakelser och kakor. Deras prinsesstårta är särskilt god.

Atmosfären är charmig och nostalgisk. Det känns som att kliva in i en annan tid när vi besöker deras café på Kungsgatan. Inredningen är elegant och tidlös.

Servicen är alltid vänlig och professionell. Vi uppskattar att personalen är kunnig om sortimentet och kan ge bra rekommendationer. Priserna är rimliga för kvaliteten.

Betyg: 4,4 (7 recensioner)
Plats: Kungsgatan 55, 111 22 Stockholm
Kontakt: 08-20 84 05
Hemsida: Besök hemsida

3) Systrarna Andersson

Vi upptäckte en oas i Birkastan! Systrarna Andersson är ett charmigt café på Karlbergsvägen. De serverar frukost, lunch och fika hela dagen.

Deras frukostmeny är imponerande med goda frallor, yoghurt och färsk frukt. Till lunch finns det smörgåsar, sallader och soppor. Barnen kan njuta av pannkakor.

Kaffemenyn är generös och passar alla smaker. Vi älskar deras nybakade bullar och kakor. Allt är gjort av högkvalitativa, naturliga råvaror.

Man kan ta med sig maten eller beställa catering till jobbet. Atmosfären är avslappnad och personalen är vänlig. Det är en perfekt plats för att ta en paus från vardagen.

Betyg: 4,3 (714 recensioner)
Plats: Karlbergsvägen 45, 113 37 Stockholm
Kontakt: 08-33 18 82
Hemsida: Besök hemsidan

4) Drop Coffee

Drop Coffee är en liten, oberoende kafferosteri i Stockholm. De strävar efter att vara en av världens bästa specialkafferosterier. Vi blev imponerade av deras engagemang för kvalitet och hållbarhet.

Deras kaffe är ljusrostat och kommer från producenter och gårdar de har besökt. Vi smakade flera olika sorter och uppskattade den klara och ljusa smaken. Kaffet hade en tydlig ursprungskaraktär med både syrlighet och sötma.

Rosteriet ligger i Rosersbergs industriområde, bara fem minuter från tågstationen. De rostar allt kaffe på en turkos 25-kilos Diedrich-maskin sedan 2013. Vi tyckte det var fascinerande att se processen på plats.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Wollmar Yxkullsgatan 10, 118 50 Stockholm
Kontakt: 070-777 94 88
Hemsida: Besök hemsidan

5) Fern & Fika

Vi besökte nyligen Fern & Fika på Södermalm. Caféet har en mysig atmosfär med en blandning av rustik charm och modern design. Deras kaffe är utsökt, särskilt deras cortado som är perfekt balanserad.

Menyn erbjuder ett brett utbud av bakverk och smörgåsar. Vi provade deras kanelbullar som var färska och saftiga. De serverar även hälsosamma alternativ som smoothie bowls och avokadotoast.

Personalen är vänlig och kunnig om deras produkter. Priserna är rimliga för Stockholm, med en kaffe och bulle för omkring 70 kr. Caféet har både inomhus- och utomhusplatser, perfekt för soliga dagar.

Betyg: 4.6 (534 recensioner)
Plats: Långholmsgatan 11, 117 33 Stockholm
Kontakt: 073-427 58 88
Webbplats: Besök webbplats

6) Café Schweizer

Vi besökte nyligen Café Schweizer, ett charmigt kafé i Gamla Stan. Det har funnits här sedan 1920 och är en del av Stockholms ”fika”-kultur.

Menyn är inspirerad av svenska landskap och ändras med säsongerna. Vi provade deras berömda nypressade juice och en läcker smörgås. Allt smakade färskt och gott.

Caféet drivs av Indira, som kombinerar svensk tradition med influenser från Bosnien och Hercegovina. Det ger en unik touch till stället.

De använder mestadels ekologiska råvaror och försöker källsortera lokalt. Vi gillade deras miljömedvetna inställning.

Betyg: 4,4 (2 recensioner)
Plats: Västerlånggatan 9, 111 29 Stockholm
Kontakt: 08-411 51 77
Hemsida: Besök hemsida

7) Komet Café Stockholm

Vi besökte Komet Café och blev imponerade av deras härliga atmosfär. Caféet ligger perfekt på Kungsholmsgatan och erbjuder en lugn oas mitt i stan.

Deras nybakta bröd och bakverk är fantastiska. Vi rekommenderar särskilt deras kanelbullar och surdegsbröd. Allt känns fräscht och hemlagat.

Personalen är vänlig och serviceinriktad. De tar sig tid att ge rekommendationer och se till att alla gäster trivs. Priserna är rimliga för Stockholm.

Komet är öppet varje dag, med längre öppettider på vardagar. Det gör det till ett perfekt val för både morgonfika och eftermiddagskaffe.

Betyg: 4.8 (726 recensioner)
Plats: Kungsholmsgatan 10, 112 27 Stockholm
Kontakt: 073-530 99 55
Hemsida: Besök hemsida

8) Fosch Artisan Pâtisserie

Vi besökte nyligen Fosch Artisan Pâtisserie på Östermalm. Det är ett mysigt café med en härlig atmosfär. Deras bakverk är verkligen imponerande, särskilt croissanterna och makronerna.

Fosch erbjuder även goda luncher och frukost. Vi provade deras avokadotoast och den var utsökt. Priserna är rimliga för kvaliteten man får.

Personalen är vänlig och kunnig. De gav oss bra rekommendationer när vi var osäkra på vad vi skulle välja. Caféet kan vara lite trångt under rusningstid, så kom tidigt om du vill ha en lugn frukost.

Betyg: 4,5 (592 recensioner)
Plats: Löjtnantsgatan 8, 115 50 Stockholm
Kontakt: 08-528 000 77
Hemsida: Besök hemsida

9) Caffe L’antico

Vi besökte nyligen Caffe L’antico på Dalagatan och blev imponerade av deras utsökta italienska kaffe. Deras espresso var perfekt balanserad och cappuccinon hade ett silkeslent mjölkskum.

Cafeet har en charmig atmosfär med rustika träbord och varm belysning. Det känns som att kliva in i en liten bit av Italien mitt i Stockholm.

Deras bakverk är också värda att nämna. Vi provade en läcker cannoli och en härligt krispig croissant. Priserna är rimliga för kvaliteten man får.

Personalen var vänlig och kunnig, och gav oss goda rekommendationer. Det är en populär plats, så det kan vara svårt att hitta sittplats under rusningstid.

Betyg: 4,6 (260 recensioner)
Plats: Dalagatan 58, 113 24 Stockholm
Kontakt: 08-23 03 03
Webbplats: Besök webbplats

10) Johan & Nyström

Vi älskar Johan & Nyström på Swedenborgsgatan. Det här kaffebareriet är en oas för alla kaffeälskare i Stockholm.

Baristorna här är experter. De serverar fantastisk cappuccino med imponerande latte art och handbryggt kaffe av hög kvalitet.

Atmosfären är mysig och avslappnad. Vi njuter alltid av att sitta här med en kopp och titta på folklivet utanför.

Johan & Nyström säljer också kaffebönor och bryggredskap. Vi köper ofta med oss en påse hem för att njuta av deras goda kaffe även där.

Betyg: 4,4 (1 recension)
Plats: Swedenborgsgatan 7, 118 48 Stockholm
Kontakt: 070-790 48 35
Webbplats: Besök webbplats

Johanna Nielsen
Johanna Nielsen
Smakexpert
Senast uppdaterad, september 13, 2024
Johanna Nielsen är en erfaren matsmakare baserad i Stockholm. Med en bakgrund som kock och en examen i gastronomi från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, har hon finslipat sina smaklökar under 15 års arbete inom Sveriges kulinariska scen. I sin nuvarande roll analyserar Johanna livsmedel och maträtter för ledande svenska producenter och restauranger, där hon säkerställer kvalitet och smakbalans. Hon utvärderar smak, doft, textur och utseende på allt från traditionella svenska rätter till innovativa fusioner. Johanna deltar regelbundet i blindtester, optimerar recept och dokumenterar smakprofiler.
Rulla till toppen